Wat gaat er binnenkort veranderen in perifere winkellocaties, buurtwinkelcentra en shopping malls in Nederland?

Na de blog over de binnenstad hierbij het vervolg over andere centra die gaan veranderen in de komende jaren. Hier zal de retail vastgoedinvesteerder zijn beleid strategisch op moeten toetsen. Naast te veel m2 per inwoner zijn er voor alle inwoners in een gebied van 20 minuten rijden meerdere winkelmogelijkheden.

Ook deze winkelgebieden zullen te maken krijgen met leegstand. De belangrijke retail vastgoedeigenaren zoals Unibail Rodamco, CBRE of Wereldhave zien hun koers krimpen omdat ook de investeerders het leegstandspook zien. De waardeontwikkeling van winkelvastgoed blijft circa 15% achter op andere vastgoedportefeuilles zoals woningen en logistiek vastgoed. Naast de binnenstad moeten óók hier alternatieve invullingen gevonden worden van deze leegstaande meters. Het verhaal dat deze krimp niet van toepassing in de grote steden is sinds corona ook achterhaald. De leegstand in middelgrote steden is meer dan 20% en groeit sterk.

Te lang kleinschalige detailhandel op perifere locaties

De oude perifere locaties (woonboulevards en meubelpleinen) lopen leeg en de recente ontwikkelingen zullen op termijn ook niet de meters kunnen vullen. Uiteraard zijn er locaties die in verhouding nog redelijk ingevuld zijn, maar op termijn zal ook hier de leegstand het straatbeeld overnemen.

Te lang hebben de overheden toegestaan dat kleinschalige detailhandel zich vestigt op deze locaties, terwijl deze bedoeld waren voor vestingen van meer dan 1000 m2. De oplossing ligt dus in ieder geval in het handhaven van de wettelijke mogelijkheden van perifere locaties. Alleen grootschalige detailhandel en niets anders!

Vaak waren de gebieden industrieterreinen en logistieke gebieden, relatief eenvoudig om deze functies weer te herstellen. Geef kleine bedrijven de mogelijkheid om zich te vestigen waarbij men zich kan profileren door te produceren en een mogelijkheid heeft te leveren uit voorraad. Maar ook logistieke bedrijven die de binnenstad ondersteunen met bevoorrading en afhalen van online bestellingen past prima op de voormalige perifere vestiging. Door deze, vaak gedateerde, boulevards en meubelpleinen een nieuwe toekomst te geven wordt er weer waarde aan het vastgoed gecreëerd.

Buurtwinkelcentra

De uitzondering in de krimp kan het buurtwinkelcentrum zijn. Bij een vestiging van foodretailers tezamen mét een supermarktformule in combinatie met andere essentiële levensbehoeften kan een buurtcentrum prima continueren. Juist omdat hier de producten verkocht worden die voor online verkoop niet interessant zijn zoals groente, fruit en vlees. Hierbij zijn de lokale winkeliers en buurtcentra onmisbaar. Verder moet de belangrijke sociale functie niet onderschat worden; elkaar ontmoeten en de sociale controle. Lokale horeca zijn hier een belangrijke speler in. Private investeerders zien deze kansen ook. Een centrum mét een betrokken vastgoedeigenaar maakt de cirkel rond én creëert rendement voor allen.

Shopping malls

Shopping malls waren in de jaren 50 al populair in de USA. Grootschalige detailhandel-concentratie samen met voorzieningen zoals parkeren, foodmarkets en een breed pallet aan winkels onder één dak. Gelet op grootte en samenhang niet veel anders dan een winkelcentrum, maar in Nederland en sommige landen met hoge temperaturen comfortabel. Dubai met haar malls is daar wel exemplarisch voor. Met 40 graden buiten wel binnen kunnen schaatsen op een ijsbaan!

The Mall of the Netherlands is een groot mooi centrum maar mist de allure van de winkelcentra Den Haag en Amsterdam. Bereikbaarheid van winkels is in Nederland geen issue. Alles is bereikbaar met 20-40 minuten reizen.

Investeren in winkelvastgoed is een goed idee voor buurtwinkelcentra met een supermarktvestiging. Mogelijkheid tot investeren in een gebied met grote leegstand teneinde een nieuw concept te ontwikkelen: het service-, wonen-, en winkelconcept. Hier is een forse waardegroei te realiseren. Eenzelfde mogelijkheid hebben de meubelpleinen en woonboulevards. Herontwikkeling naar een nieuw concept geeft mogelijkheden om waarde te creëren. Afwachten is geen optie, de leegstand neemt toe.

Scroll naar boven